Voor veel ondernemers is het een bekend knelpunt: facturen die heel erg laat betaald worden. Betalingstermijnen voor klanten van 60, 90 of soms zelfs 120 dagen zijn zeker geen onbekend terrein voor de meeste ondernemers, terwijl zij hun eigen rekeningen wel binnen 30 dagen willen voldoen. Het lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat facturen zo laat mogelijk worden betaald. Om niet in de problemen te komen, is proactief debiteurenbeheer nodig. Dankzij factoring – waarbij facturen direct uitbetaald worden – weet de ondernemer precies wanneer het geld binnenkomt en kunnen de eigen uitstaande betalingen netjes op tijd worden betaald.
Wat is factoring?
Kort gezegd: factoring is het uitbesteden van het debiteurenbeheer. Het is een alternatieve financieringsvorm waarbij openstaande facturen worden verkocht aan een factormaatschappij en – in de meeste gevallen – binnen 24 uur worden uitbetaald. Veel ondernemers kunnen het zich niet veroorloven om eindeloos te wachten op hun geld. Dankzij factoring worden uitstaande betalingen naar voren gehaald, waardoor de ondernemer sneller over liquide middelen beschikt en deze elders kan investeren. Factoring wordt dan ook veelvuldig gebruikt door ondernemers waarbij de kans op een traditionele lening van een bank minimaal is. Banken focussen zich voornamelijk op zekerheden en het inperken van risico’s. Grote gevestigde bedrijven hebben dan ook geen moeite om een financieringsaanvraag bij een bank goedgekeurd te krijgen. Maar voor kleine start-ups, ondernemers die net begonnen zijn of bedrijven in onstabiele markten is dit een stuk lastiger. Factoring kan dan uitkomst bieden. Lees er hier meer over.
Wat zijn de voordelen van factoring?
Factoring is niets anders dan het verkopen van uitstaande facturen. De factor – het bedrijf dat de facturen koopt – betaalt het openstaande factuurbedrag direct uit aan de leverancier, en ontvangt vervolgens de betaling van de debiteur. Omdat het om een voorschot van de omzet gaat, is factoring minder risicovol ten opzichte van andere financieringsvormen. Het belangrijkste verschil tussen factoring en een lening is dan ook dat de schulden niet verder oplopen. Dit kan cruciaal zijn als de ondernemer verschillende financieringsvormen wil combineren, zoals een rekening-courant krediet of een zakelijke lening. Ziet de financier dat er openstaande schulden zijn? Dan maakt dit het krijgen van de financiering direct een stuk lastiger. Daarnaast wordt er bij factoring niet gevraagd om een extra onderpand. In principe dienen de uitstaande facturen als zekerheid voor de factor. Daarnaast wordt er niet gekeken naar de kredietgeschiedenis van de ondernemer, maar naar die van de debiteur.
Goede keuze alternatieve financieringsvorm
Is snelheid een belangrijke factor voor de onderneming? Dan is factoring een goede manier om snel over financiering te beschikken. De meeste factoringmaatschappijen keren dezelfde dag nog de uitstaande facturen uit en wordt binnen 48 uur de financiering ontvangen. Een financieringsaanvraag bij een bank gaat vaak gepaard met een lange termijn. De bank neemt de hele kredietgeschiedenis door en heeft tijd nodig om het bedrijf te waarderen. En zelfs na deze lange periode kan de financieringsaanvraag alsnog afgekeurd worden. Vooral beginnende bedrijven die op korte termijn geld nodig hebben om te blijven groeien, hebben baat bij factoring; en lijkt dit zelfs een betere financieringsvorm dan een traditionele lening bij een bank.